Печі пароконвекційні: функціональні особливості

Печі пароконвекційні
Печі пароконвекційні для кухні.

Пароконвектомат є важливим технічним рішенням, призначеним для сучасного закладу громадського харчування. Такий апарат використовується для парової та конвекційної обробки різноманітних продуктів. Конвекція і пар можуть використовуватися і разом, і окремо. Тому сучасна пароконвекційна піч виконає до 70% усіх видів термічної обробки. Відповідно, немає потреби використовувати 30% або навіть більше відсотків інших видів обладнання. У ній з легкістю можна готувати на пару, випікати, запікати, смажити. Щоб одночасно готувати багато різних видів страв, знадобиться всього лише один пароконвектомат. Пар, що знаходиться в робочій камері, обволікає продукти, не дозволяючи запахам змішуватися.

Процес здійснюється таким чином: повітря втягується в камеру спеціальним вентилятором завдяки хорошій герметичності і проганяється знову через нагрівальні елементи. Тому пароконвекційна піч досягає заданої температури дуже швидко. За такої схеми обробки готовий продукт втрачає до 30% ваги. Виходить, що він готується набагато швидше, прожарюється рівномірно без необхідності перевертатися. Пароутворення в таких пристроях може виконуватися з використанням інжекторної або бойлерної системи. Якщо це бойлерний пароконвектомат, то пара утворюється шляхом нагрівання води у відповідному парогенераторі. Що ж стосується інжекторних моделей, вона утворюється в робочій камері. Але в такому разі нелегко відстежити і проконтролювати кількість пари.

Сучасні пароконвекційні печі мають робочу камеру з нержавіючої сталі вищого класу. Усередині неї розташований вентилятор, а навколо – кільцеві ТЕНи. Такі пристрої оснащені спеціальними дверцятами з двома або навіть трьома шарами скла, щоб можна було контролювати приготування їжі таким способом і для зменшення теплових втрат у камері. Пристрої забезпечені ніжками, за допомогою яких можна встановити прилад і на нерівній поверхні в горизонтальному чіткому положенні.

Сучасні пароконвектомати мають контролер із зовнішньою панеллю керування і внутрішнім електронним блоком. Розрізняють 3 види таких пристроїв:

  • базовий, який є найпростішим і має мінімальну кількість опцій. Керувати режимами і змінювати їх можна за допомогою повороту важелів;
  • стандартний. Контролер має світлодіодний дисплей. Він показує стан режиму і параметри;
  • покращений. Призначений для тих пароконвектоматів, які пропонують понад 30 різних опцій.
Відомий блогер. Публікую статті в різних інтернет-виданнях з 2007 року. Пишу на різні актуальні та цікаві теми. Експерт у сфері ведення блогів, інформаційних та новинних сайтів.
Залишити відповідь
Добавити рейтинг

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *